donderdag 9 augustus 2012

Willen is kunnen, Jort!

Ik krijg de laatste tijd steeds meer helaas-berichten van mijn bank, mijn verzekering en mijn pensioenfonds. Wat me ergert is dat als ik in het verleden eens vergat op tijd iets te betalen, ik meteen een dreigbrief toegestuurd kreeg. Logisch, als er afspraken zijn gemaakt, moet iedereen zich daar aan houden. Maar inmiddels blijkt dat banken, verzekeraars en pensioenfondsen vinden, dat zij wèl het recht hebben om halverwege de spelregels te veranderen.
"Tja, meneer Meder, u heeft nu wel een levensverzekering bij ons afgesloten, en we hebben u - eerlijk is eerlijk - aan het eind van de rit een specifiek bedrag beloofd als u nu maar elke keer uw premie zou betalen, maar helaas... dat gaat niet lukken. Foutje, bedankt." Hoezo gaat dat niet lukken? Afspraak was toch afspraak? Neem je verlies dan maar, verzekeraartje!
Ik had een leuke spaarvorm afgesproken met de Friesland Bank, die bank van "willen is kunnen, Jort!" Ondertussen is die bank mooi omgevallen en overgenomen door de Rabobank. Het wachten is op de brief waarin de Rabo me vertelt: "Tja, meneer Meder, die afspraak met de Friesland Bank, dat kan niet, hè?"
Nu krijg ik weer een mail van mijn pensioenfonds. Of ik even met ze mee wil denken over de toekomst. Wat zou ik het liefste willen? Vul de enquete in! Daar blijken de opties te bestaan uit: langer doorwerken, meer premie betalen en een lager pensioen ontvangen. Hey, wat IK het liefst zou willen, staat er helemaal niet bij, namelijk: een competent pensioenfonds dat niet jarenlang met mijn premie naar het casino was gegaan, en tijdig was voorbereid geweest op de gevolgen van de vergrijzing. Al die betrouwbare banken, verzekeringen en pensioenfondsen barsten toch van de dynamische jongens en meisjes met toekomstvisie en creativiteit, als we de reclames mogen geloven? Ik heb er tot op heden weinig van gemerkt...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten