dinsdag 26 december 2017

Ook dit jaar domineert de jaren zeventig muziek in de Top 2000Het is nog een redelijk recente traditie, maar onze koning noemde het toch al in zijn kersttoespraak: de Top 2000. Elk jaar stemmen een paar miljoen Nederlanders op hun favoriete hits. Luie stemmers zullen vooral nummers uit de voorgekookte lijst hebben gekozen, maar er zijn ook serieuze stemmers die bewust op zoek zijn gegaan naar hun favorieten, en zij zullen geprobeerd hebben om nieuwe songs in de lijst te krijgen.
Er zitten twee pieken in de leeftijdsopbouw van de stemmers: de meest fervente stemmers zijn de twintigers en de vijftigers. En als je kijkt naar de motivatie van mensen om voor een hit te stemmen, dan is dat vaak: bij dit nummer heb ik hele goede herinneringen. Dat zullen nog al eens jeugdherinneringen zijn, jeugdliefdes, vakanties zonder ouders en dergelijke. Zo kan zelfs bagger (in mijn oren) van Justin Timberlake in de Top 2000 terecht komen. Zijn muziek roept positieve herinneringen op bij bepaalde mensen.
De hits uit de jaren zeventig scoren nog altijd opvallend goed. Was de muziek toen beter? Ik ben geneigd te denken van wel: immers, Jan Akkerman was toen de beste gitarist ter wereld. Maar omdat ik in 1960 ben geboren, is het voor mij ook allemaal maar nostalgie. En toch: de bloedeloze boem-boem 'muziek' die tegenwoordig uit de computer komt en snel vermarkt wordt, haalt de Top 2000 niet. Dat is muziek om zorgeloos op feesten op te dansen, niet om naar te luisteren vanuit de luie stoel. Jongeren kunnen de muziek van vóór hun tijd over het algemeen ook waarderen. Voor hen behoren de oude hits bij kerstmis, oliebollen en de jaarwisseling. Ze vinden dat kort voor middernacht meegalmen met Bohemian Rhapsody erbij hoort.
Ten opzichte van vorig jaar is de trend nagenoeg hetzelfde zoals de grafiek toont (blauw = 2016, oranje = 2017): de jaren zeventig tonen de meeste hits, al zijn het er een paar minder dan vorig jaar. De muziek uit de jaren tachtig en negentig, én de meest recente hits hebben iets meer terrein gewonnen. Maar de top 5 bestaat nog altijd louter uit jaren zeventig songs. Nog een andere duidelijke trend: de top 50 bestaat vooral uit witte mannen die in het Engels zingen.
Zie ook De beste muziek komt uit de jaren zeventig
en Gaia
en De top der toppen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten